Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ Η ΔΕΘ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΨΕΜΑ 1

Όπως και πολλοί άλλοι Έλληνες πριν δύο μέρες, άκουσα τον Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Πραγματικά εκνευρίστηκα από τα ψέματα που άκουσα και μάλιστα από το «άνετο» υφάκι που τα έλεγε κιόλας, χωρίς να ντρέπεται και χωρίς να αναολογιστεί ότι με αυτό το ύφος δεν μπορείς να λες ψέματα που ούτε καν ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πει ποτέ. Εκείνος λαΐκιζε ασαφώς, αλλά το ψέμα τόσο ευθαρσώς δεν το είχε εύκολο.


ΟΙ ΚΕΫΝΣΙΑΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

Το πρώτο ψέμα (και σημαντικότερο) που ακούστηκε στην ΔΕΘ από τον Αλέξη Τσίπρα, είναι ότι αν το κράτος μοιράσει χρήμα μέσω μεταβιβαστικών πληρωμών (δηλαδή πληρωμών από το κράτος που δεν έχουν να κάνουν με αύξηση της παραγωγής της χώρας) αυτές στο σύνολο τους θα μετακινηθούν στην κατανάλωση και επομένως όλες θα γυρίσουν στο Κρατικό Ταμείο. Αυτό είναι μόνο εν μέρει αλήθεια.

Πράγματι αν ψάξει κανείς Οικονομικά Βιβλία θα δει το  παραπάνω. Είναι αλήθεια ότι τα χαμηλότερα στρώματα ξοδεύουν μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους σε κατανάλωση γιατί βιάζονται να καλύψουν «πρώτες ανάγκες». Αυτό ανεβάζει την κυκλοφορία χρήματος και «κινείται» η αγορά και επομένως οι επιχειρήσεις ξαναπαράγουν και κάνουν προσλήψεις και το Κράτος αρχίσει εισπράττει και πάλι φόρους και εισφορές και βγαίνουμε από την κρίση. Υπάρχει όμως μια μικρή λεπτομέρεια, τα Βιβλία λένε καθαρά μια λεξούλα που ο Τσίπρας παρέλειψε, αυτό συμβαίνει σε μια ΚΛΕΙΣΤΗ Οικονομία. Δηλαδή σε μια Οικονομία που δεν έχει εισαγωγές και εξαγωγές.

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η πραγματικότητα λοιπόν σε μια ανοικτή Οικονομία όπως η Ελληνική, είναι ότι αφού όλα αυτά τα λεφτά θα πάνε στα κατώτερα εισοδήματα και πράγματι αυτά θα στείλουν το σύνολο των μεταβιβαστικών πληρωμών στην κατανάλωση προϊόντων «πρώτης ανάγκης», θα αυξηθεί όντως η κατανάλωση, ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΩΝ όμως προϊόντων. Με αποτέλεσμα όχι μόνο αυτές οι αυξήσεις να μην γυρίσουν ποτέ στο Κρατικό Ταμείο, αλλά να εξανεμιστούν και από το Οικονομικό Κύκλωμα της χώρας μας. Θα είναι πεταμένα λεφτά που θα εξανεμιστούν στον αέρα μέσα σε ένα 6μηνο.

Το ίδιο ακριβώς έκανε και ο Γιώργος Παπανδρέου, τον Δεκέμβριο του 2009 με τα λεφτά του Ταμείου κατά της Φτώχειας που μάλιστα είχε πει και το θρυλικό στη Βουλή, «μας λέγατε που θα βρούμε τα λεφτά, τα βρήκαμε τα λεφτά». Τον Απρίλιο του 2010 μπαίναμε στο ΔΝΤ. Το σύνολο των χρημάτων πετάξανε από την χώρα μέσα σε ένα τρίμηνο.

Είναι προφανές ότι αυτό που είπε ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένα τεράστιο ψέμα με μια μόνο δόση αλήθειας. Ο ημιμαθής ή ο αμαθής που θα το ακούσει, είναι βέβαιο ότι θα το πιστέψει, αν το ψάξει ελαφρώς δε, πολύ πιθανό είναι να το δει και γραμμένο κάπου, με την λεπτομέρεια μιας λέξης, ότι αυτό δηλαδή συμβαίνει σε μια ΚΛΕΙΣΤΗ Οικονομία ή μια Οικονομία όπου τα προϊόντα «πρώτης ανάγκης» είναι παραγωγή της και μάλιστα πιο ανταγωνιστική από τα προϊόντα «πρώτης ανάγκης» που εισάγει από άλλες χώρες. Όταν τα προϊόντα «πρώτης ανάγκης» που παράγει δεν είναι ανταγωνιστικά τότε όλα αυτά τα χρήματα εξανεμίζονται από την κατανάλωση σε χρόνο dt μέσω των εισαγωγών.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Ο Έλληνας έχει βρεθεί πολλές φορές θύμα. Το ψεύδος δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα το επιβραβεύσει καθιστώντας το την πιο πρόσφορη από άποψη πολιτικού οφέλους πολιτική τακτική στο πολιτικό σύστημα. Πρέπει κάποια στιγμή αυτός ο κύκλος ψέματος να σπάσει. Πρέπει επιτέλους ο κόσμος να καταλάβει ότι στην περίπτωση της Ελλάδος οι λύσεις θα πονέσουν τα κατώτερα στρώματα γιατί παρασιτήσανε πολλά χρόνια επί της Διεθνούς Οικονομίας. Ο Σοσιαλισμός δεν υπάρχει πια πουθενά στον κόσμο και όσα είπε ο Τσίπρας στην ΔΕΘ είναι παροχές όσο και αν δεν θέλει να τις ονομάσει έτσι. Είναι πληρωμές που δεν έχουν να κάνουν με αύξηση παραγωγικότητας.

Στα ταμεία δεν θα ξαναγυρίσουν όσα λεφτά πετάξει. Θα είναι η απόλυτη καταστροφή και για αυτό προσωπικά πιστεύω ότι δεν θα το κάνει κιόλας τελικά.



Promitheus Pyrforos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου