Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ - ΚΟΣΣΟΒΟ

Το Κόσσοβο αποτελούσε ανέκαθεν μία από τις πιο αμφιλεγόμενες περιοχές των Βαλκανίων. Στον 20ο αιώνα, χρονικά οι δύο βασικές περίοδοι που είναι ιδιαίτερα σημαντικές είναι με την ψήφιση του Συντάγματος του ’74, όπου και το Κόσσοβο περιέρχεται σ’ ένα ιδιότυπο καθεστώς αυτονομίας, κι έπειτα, με το θάνατο του Τίτο οπότε και αυτό το καθεστώς ανατρέπεται από τον ανερχόμενο σερβικό εθνικισμό.


Η κρίση δεν αργεί να έρθει, ενώ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90 η περιοχή βρίσκεται κατά κάποιο τρόπο σε εμφύλια διαμάχη, με τους αλβανόφωνους να επιζητούν διαρκώς την ανεξαρτησία και τους Σέρβους να θέλουν να τη διατηρήσουν ως μέρος της Γιουγκοσλαβίας, με έντονο το σερβικό εθνικιστικό στοιχείο. Με αφορμή τις διαμάχες που άρχισαν να εκτυλίσσονται τότε, έρχεται και η παρέμβαση των δυνάμεων toy NATO.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ένα ξεχασμένο πρόβλημα πια, μετά την διακήρυξη της ανεξάρτητης Κοσσοβάρικης Δημοκρατίας στις 17 Φεβρουαρίου 2008. Πρόκειται για ένα κράτος το οποίο είναι αναπτυσσόμενο, με αμερικάνικη στρατιωτική λογική, και παλιότερα αποτελούσε την φτωχότερη επαρχία της Γιουγκοσλαβίας. Λόγω κιόλας των εθνικών εχθροπραξιών, η όποια ανάπτυξη προχωράει με υπερβολικά αργούς ρυθμούς: ο ιδιωτικός τομέας παραμένει μικρής κλίμακας, ενώ η ανεργία αγγίζει το 40 – 50 %. Το Ευρώ είναι το νόμισμα που χρησιμοποιείται. Η αλβανική γλώσσα είναι η επίσημα αναγνωρισμένη, ενώ το Ισλάμ είναι το κυρίαρχο θρήσκευμα.

Πρόκειται για ένα κράτος προτεκτοράτο όπου φιλοξενεί μεγάλη  στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ, με ξεκάθαρο γεωπολιτικό σκοπό, που είναι στο έλεος εγκληματικών ομάδων. Τα στοιχεία είναι τρομερά. Η έξαρση του trafficking και η σεξουαλική εκμετάλλευση των γυναικών καθιστώντας τη περιοχή στην 4η θέση στη διακίνηση γυναικών. Μέσω Κοσσόβου διακινούνται μέχρι ναρκωτικά από το Αφγανιστάν. Οι Βρετανοί υπολογίζουν ότι το 70% των μαστροπών του Λονδίνου προέρχονται από εκεί. Το 40% της διακινούμενης ηρωίνης σε Ευρώπη και Βόρειο Αμερική προερχόταν από το Κόσσοβο. Λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή και της μεγάλης οικονομικής αδυναμίας, δύσκολα γίνονται ξένες επενδύσεις, ενώ η παραοικονομία κυριαρχεί, μέσα από τομείς όπως το λαθρεμπόριο πετρελαίου, τσιγάρων και τσιμέντου. Περισσότερο από το 50% του πληθυσμού ζει στη φτώχεια, ενώ, παρόλο που είναι πλούσιο σε φυσικούς πόρους, η γεωργία παραμένει η κύρια οικονομική δραστηριότητα της περιοχής. Παράλληλα, το οργανωμένο έγκλημα ανθεί σε τέτοιο βαθμό, που τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αναγάγει το ζήτημα σε υψίστης σημασίας, απαιτώντας μηδενική ανοχή.

Το συμπέρασμα που μπορεί να δει κανείς είναι ότι το Κόσσοβο είναι μια περιοχή όπου η Δύση το εκμεταλλεύτηκε. Καλώς η κακώς αυτό δε μπορεί να απαντηθεί απλά, κοιτώντας υπό ένα πρίσμα. Η λογική του βομβαρδισμού της Σερβίας είχε τη μορφή του imperium από το ΝΑΤΟ και όχι την προφασιζόμενη προάσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ουσιαστικά μπορεί κανείς ότι το Κόσσοβο ήταν η αρχή αυτής της ''μόδας''. Το ΝΑΤΟ έπρεπε, ακόμα και χωρίς έγκριση του ΟΗΕ, να ενισχύσει τον «Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσόβου», ο οποίος χρηματοδοτείτο από το εμπόριο ηρωίνης και τον οποίο, έως το 1998, οι ίδιοι οι Αμερικανοί χαρακτήριζαν ως τρομοκρατική οργάνωση. Κάτι ανάλογο συμβαίνει με ''αποκαλούμενους τρομοκράτες'' στη Μέση Ανατολή το τελευταίο διάστημα.

Ίσως τελικά το κράτος ''Λευκός Ιππότης'' που προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα σε πλανητικό επίπεδο να μην υφίσταται. Το να δίνεις παραπάνω δικαιώματα σε ομοφυλόφιλους στη χώρα σου δεν σου επιτρέπει να βομβαρδίζεις περιοχές όπου διατηρούν μια κουλτούρα επί αιώνες η να κωφεύεις σε αποκεφαλισμούς χριστιανών στη Μέση Ανατολή. Ίσως τελικά τα πάντα είναι about the money. Όπως έγραψε και ο Ντοστογιέφσκι  «Η ακολασία πωρώνει το μυαλό και κάνει αναίσθητη την καρδιά.»


Rodrigo Borgia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου